Търсене в този блог

Честита Коледа...

    И от мен, Честито Рождество Христово, на всички!!! Нека всеки бъде благороден, здрав, щастлив и с празнично настроение винаги!!!
   Замислих се над това, какви приготовления са за празниците... Цял ден готвене за едната вечер, малко странно, но факт... Всичките тези усилия не са напразни... Празникът е голям и хубав, трябва да се уважи подобаващо... А и добрият старец (Дядо Коледа или Дядо Мраз по комунистически) оставя подаръци под елхите... Е надявам се и на вас е оставил подарък и то хубав... Този белобрад старец с голям корем (предполагам от бирата) е всеобщ познат на всички ни... Дори и коминът разширявах тази година, но пак не ми донесе снежанка...
    Описах малко старецът леко иронично, сега да спомена за ястията. Принципно на празника те са постни и са нечетен брой... Защо ли това не го знам признавам си... Слагаме ошав (това е нещо, като варени плодове), слагаме плодове, ама кой ли ги яде (те са, ако преядем), бобена салатка, сърми (отвънка са като топки от кисело зеле, отвътре с ориз - малко приличат на грис), слагаме каквото се сетим, ама трябва да бъде постно... А на утрето се почват шужуците, кървавиците, пържолите, капамата...
    Като казах капама, та се сетих имам едно предложение... Много вкусно предложение... Направете си капама на свещи със своята половинка, може и близките... Но като казвам капама на свещи нямам предвид, като я сложите на трапезата, да поставите свещи за по-романтично, а да опечете капамата на свещите... Е ще ви отнеме няколко дена и доста свещи (доста, доста няколко хиляди), но търпението ще си струва... Восъкът също е вкусен, така че може да му измислите и някакъв деликатес, като пържен восък с яйца и царевица, или печен восък с кибрит и запалка... Кулинарните идеи, никога не свършват... От мен идеите, от вас готвенето...
   Надявам се съветите да са били хубави и да няма обидени!!! Ще се видим скоро!!!

                                      
                      DobrinishteClub                   



Няма коментари:

Публикуване на коментар